Yrittäjät miettivät yhä enemmän ja enemmän eettisiä asioita aloittaessaan maanviljelyn tai pitäessään maatilaeläimiä. Syynä tähän saattaa olla se, että kuluttajat miettivät samoja asioita. Perinteistä mallia kannattavat viljelijät ja maataloustuottajat saattavat kuitenkin olla skeptisiä, että pystyykö luomulla tai eettisesti pidetyillä eläimillä tekemään voittoa? Tässä artikkelissa käymme läpi tapoja, joilla eettisen farmin saa aloitettua ja rahoitettua.

Yhteiskunta muuttuu hitaasti

Yhä useammat isot yritykset käyttävät eettisesti hankittuja tuotteita, sillä heille se on imagokysymys. Monet kaupunkilaiset haluavat tukea yrityksiä, jotka pitävät tuottajistaan huolta. Monien yhtiöiden sivuilla kerrotaan, mistä jokainen ainesosa on peräisin ja miten se on tuotettu. Tämä asia on tuonut eettisiä työllistäjiä harvaan asutuille alueille, kuten Somaliaan, Nepaliin jne.

Yksi tapa rahoittaa eettinen farmi, on siis löytää itselleen yrityskumppani, joka on valmis maksamaan vähän kalliimmista tuotteista. Sama tilanne on myös luomumarkkinoilla, sillä luomutuotteet maksavat harvoin saman verran mitä tehotuotetut vihannekset, hedelmät tai vaikka kahvipavut kustantavat. Silti niitä on koko ajan enemmän tarjolla kaupoissa, sillä niille löytyy ostajia.

Ohita vähittäiskauppias Reko-ringillä

Suomalaiset ovat kyllästyneitä kalliimpiin tuotteiden hintoihin eettisissä maatilatuotteissa. Tähän vastasivat Reko-ringit, joita saattaa isommissa kaupungeissa olla jo useita. Tuottajat tuovat suoraan tuotteet kuluttajille ilman kättä eli esimerkiksi kaupan ja torimyyjän katteet jäävät välistä. Tuotteet tilataan sosiaalisen median kautta etukäteen ja asiakkaat käyvät hakemassa tuotteet suoraan tuottajien autoista.

Välikäsiä vähentämällä eettisten tuotteiden hinnat pysyvät kohtuullisina. Reko-rinkien tarkoitus on tukea lähituottajia ja luomua, mutta toki niissä välillä näkee muitakin tuotteita sekä ruoka-annoksia ja leivoksia. Reko-ringit toimivat useilla paikkakunnilla kaksi kertaa kuukaudessa.

Luomutuotteisiin siirtyminen tuen avulla

Luomutuki on ympäristötuen erityistuki, jonka mukaan tuottajan tulee sitoutua ympäristöystävällisyyteen. Luomutuotantoon siirtyvillä tiloilla on mahdollista saada erityistä siirtymätukea ja niiden on kansallisten tukien lisäksi mahdollista saada tila-, luonnonhaittakorvaus- ja ympäristötuet. Näillä Suomi tukee luomutuotantoa maassamme, jossa kasvukaudet ovat lyhyet ja viljelyolot välillä haasteelliset. Uusille luomuviljelijöille järjestetään myös kursseja, joiden avulla saa apua luonnonmukaisen viljelyn käynnistämiseen.

Luomuviljelyyn siirtyminen ei tapahdu hetkessä. Viljelijän tulee kasvattaa kolme luomusatoa, ennen kuin tuotteita markkinoidaan luonnonmukaisina, kun taas eläinkasvattajilla aika riippuu eläinlajista.

Luottoa rahoituslaitoksilta

Mikäli tarkoituksena on aloittaa eettisesti kestävä tila puhtaalta pöydältä ja pääomaa ei löydy, kannattaa hakea rahaa rahoituslaitoksilta. Ennen ulkopuolisen pääoman hakemista on hyvä miettiä tarkkaan, miten paljon sitä tarvitsee ja millaisella ajalla sen pystyy maksamaan takaisin. Kun pohjustustyö on mietitty huolella, on kokonaisuudenkin hahmottaminen paljon helpompaa. Maatalous vie paljon pääomaa, joten harvalla yrittäjällä on niin paljon säästöjä, että toiminnan rahoittaminen onnistuisi omasta takaa. Nykyään on myös mahdollista saada vakuudettomia luottoja, joiden ansiosta tilaa ei tarvitse pantata lainan vastineeksi.

Mikäli rahantarve on akuutti ja omistaja tietää saavansa rahaa lähiaikoina, voi pikalaina olla tilanteeseen sopiva vaihtoehto. Ne voivat olla suuruudeltaan muutamia tuhansia ja hakemukseen saa yleensä vastauksen todella nopeasti.

Hyväntekeväisyysfarmit saavat lahjoituksia

Osan mielestä minkäänlainen tuotantoeläinten pito ei ole eettisesti hyväksyttävää. Ympäri maailmaa onkin perustettu eläinsuojelufarmeja, joissa asuu tuotantoeläimiä, jotka ovat syystä tai toisesta pelastuneet teurastajalta. Monia tiloja ylläpidetään lahjottajien ja vapaaehtoisten voimalla, sillä tuotantoeläimillä ei tehdä rahaa, vaan ne viettävät yleensä siellä rauhallisia eläkepäiviä.

Hyväntekeväisyysfarmien omistajat haluavat, että kaikilla eläimillä on tilaa ja hyvät oltavat. Tilojen yksi tärkeimmistä tarkoituksista onkin levittää tietoa tuotantoeläinten oloista.